Przepis: Bułeczki cebulowe
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćBułeczki cebulowe ?
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub według uznania. Poddusić chwilę na oliwie z oliwek i schłodzić. Natkę posiekać.
Mąkę wymieszać ze szczypta cukru oraz drożdżami rozrobionymi w letniej wodzie, dodać sól, natkę i cebule i wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 50 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki i kłaść je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Przykryć, aby podrosły na ok. 20 minut.
Jajko rozmieszać widelcem i smarować nim bułeczki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Z przepisu wychodzi 6-8 bułek.