Przepis: Bułeczki włoskie
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 55min.
Czas przygotowania: 150 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przygotowaćBułeczki włoskie ?
Cebulę obrać i pokroić według uznania, obsmażyć na oliwie do miękkości. Oliwki przeciąć na połówki.
W misce wymieszać mąkę z cebulą, oliwkami, solą, pokruszonymi drożdżami oraz natką pietruszki. Wlać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Odstawić na 1,5 godziny, aby wyrosło.
Z ciasta formować bułeczki i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę, przykryć i odstawić na 20 minut.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni i piec nasmarowane jajkiem bułki około 25 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy są już gotowe.
Z podanej porcji wychodzi z 6-8 bułek.