Przepis: Bułeczki z czosnkiem
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćBułeczki z czosnkiem ?
Czosnek obrać i ugotować w mleku, około 15 minut, następnie zmiksować i pozostawić do przestygnięcia. Dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wyrobić i pozostawić na jakieś 30-45 minut do wyrośnięcia. – ciasto podwoi przy tym swoją objętość. Z ciasta formować bułeczki dowolnej wielkości – ja robię takie trochę większe niż piłeczki do tenisa stołowego i poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na około 15 minut. Posmarować gotowe do pieczenia bułeczki rozbełtanym w mleku jajkiem – dzięki temu będą po upieczeniu ładnie brązowe. Piec około 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w 220°c.