Przepis: Bułeczki z marmoladą
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.
Jak przygotowaćBułeczki z marmoladą ?
Do maki dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże, dodajemy mleko oraz jedna łyżkę cukru. Dodajemy tylko odrobinę mąki. Tak powstały rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę cukru, masło oraz sól. Wyrabiamy ciasto około 30 minut. Potrzeba naprawdę dużo siły aby ciasto było naprawdę smaczne i puszyste. Odstawiamy je tym razem na 15 minut.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wycinamy duże krążki, nacinać z dwóch stron, na środek kładziemy sporo marmolady i bardzo delikatnie przeplatamy końce ciasta. Powstanie bułeczka okrągła z nadzieniem wywiniętym na zewnątrz.
Bułeczki posmarować ubitym białkiem i piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach.