Przepis: Cappuccino czekoladowe na biszkopcie
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćCappuccino czekoladowe na biszkopcie ?
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 st C.
Masa cappuccino:
Mleko zagotować, rozpuścić w nim proszek cappuccino. Ostudzić. Do całkowicie zimnego mleka z cappuccino wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, zimną połączyć z ubitą masą cappuccino.
Polewa:
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Energicznie mieszamy by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
Biszkopt nasączyć kawą rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Położyć na biszkopt masę cappuccino. Następnie delikatnie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na koniec wszystko polać polewą czekoladową.