Przepis: Chleb pszenny drożdżowy
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 130 min.
Jak przygotowaćChleb pszenny drożdżowy ?
Mąkę przesiać, podgrzać. Z mleka (letniego), drożdży, cukru i odrobiny podgrzanej mąki sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Jaja ubić trzepaczką, wlać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę. Całość dokładnie zarobić ze szczyptą soli. Margarynę stopić i ostudzić, po czym płynną wlać do ciasta. Ciasto wyrabiać, aż do utworzenia się pęcherzy powietrza, po czym pozostawić do wyrośnięcia. Formy keksowe wysmarować margaryną. Wyrośnięte ciasto formować w wałki i układać w formach do 3/4 wysokości. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chleb wyjmować z form na ciepło i powoli studzić na desce lub na stolnicy.