Przepis: Chleb z rozmarynem i rodzynkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćChleb z rozmarynem i rodzynkami ?
Rodzynki moczymy we wrzątku ok. 30 min. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, cukier, odcedzone rodzynki i rozmaryn. Mieszamy suche składniki i dolewamy wodę. Od chwili wlania wody składniki mieszamy energicznie łyżką ok. 5 sekund (składniki mają się tylko połączyć, bardzo ważne jest by nie mieszać zbyt długo i dokładnie). Ciasto przykrywamy folią aby nie wyschło i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 12 – 15 godzin (najlepiej zostawić je na noc). Ciasto bardzo nie wyrośnie, a po tym czasie należy przy pomocy odrobiny mąki przełożyć ciasto do formy i zostawić jeszcze na godzinę do wyrośnięcia (choć to zbyt mocno powiedziane 🙂 ). Chleb najlepiej piec w tortownicy wyłożonej folią lub w ceramicznym naczyniu na zapiekanki oprószonym mąką. Po upieczeniu, kiedy chleb odrobinę przestygnie bez problemu wyjdzie z naczynia. Pieczemy go w temperaturze 250 stopni ok. 35 – 40 min (piekłam w naczyniu żaroodpornym, które nagrzewało się razem z piekarnikiem do 250 stopni, następnie włożyłam chleb, przykryłam pokrywką i zmniejszyłam temperaturę do 230 stopni, po 30 minutach zdjęłam pokrywkę i dopiekłam do uzyskania zrumienionej skórki)