Przepis: Chleb żytni na zakwasie parzony
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćChleb żytni na zakwasie parzony ?
Rozczyn można nabyć w piekarni lub pozostawić z poprzedniego pieczenia, 1 1/2 kg mąki wsypać do dużego kamiennego garnka i zalać jednym litrem wrzącej wody, ciągle mieszając, aż do całkowitego zaparzenia się mąki. Naczynie z zaparzoną mąką przykryć i pozostawić na ok. 3 godziny. Jednym litrem ciepłej wody rozrzedzić rozczyn, po czym dodać do zaparzonej mąki i dokładnie szybko wyrobić całość łyżką lub wiosłem drewnianym. Powierzchnię ciasta wyrównać, posypać cienką warstwą mąki i przykryć grubą warstwą płótna. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 godz. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, sól i kminek, dobrze wyrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godz. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe lub podłużne bochenki, następnie ułożyć je w koszykach lub w formach i zaraz po wyrośnięciu wyjąć i włożyć do nagrzanego pieca. Chleb można też formować ręcznie i zaraz wkładać do gorącego piekarnika. Po godzinie pieczenia wierzch chleba zwilżyć wodą i odwrócić w piecu dla równomiernego wypieczenia. Piec dalej przez około l godzinę. Po wyjęciu z pieca chleb ponowię zwilżyć wodą najlepiej za pomocą szerokiego płaskiego pędzla.