Przepis: Ciasto diabełek
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przygotowaćCiasto diabełek ?
Białka oddzielamy od żółtek, do białek wsypujemy szczyptę soli-ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do piany dodajemy kolejno żółtka, wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 35 min, po upieczeniu ciasto ma zostać na blasze do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy osobno w 3/4szkl. Wody (gorącej)- studzimy. 40 dag serka mieszamy z galaretkami wiśniowymi, 20 dag z cytrynową. Biszkopt przekrawamy na pół, spód nasączamy spirytusem, rozsmarowujemy masę z galaretką wiśniową, przykrywamy drugim, też nasączonym, wykładamy drugą masę. Wstawić do lodówki, aby masy stężały. Dekorujemy polewą czekoladową.