Przepis: Ciasto hrabianki
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćCiasto hrabianki ?
Pomarańczę sparzyć i skórkę zetrzeć na tarce. Masło ( 1 łyżkę odłożyć) utrzeć na puszystą pianę, dodać cukier i otartą skórkę. Wbijać po kolei jajka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem i dodawać po 1 łyżce do ucieranej masy. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i wygładzić powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzany, do 200 stopni ok 1 godz. . Ciasto wyjąć z formy i odstawić na 24 godz. Pomarańczę wycisnąć a powstały sok zmieszać z likierem. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 kawałków. Ciasto nasączyć sokiem z likierem. Czekoladę i polewę roztopić na parze, a następnie posmarować każdy kawałek ciasta. Złożyć w 1 kawałek ciasta a wierzch posmarować resztą polewy czekoladowej.