Przepis: Ciasto jabłkowe z chmurkami
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przygotowaćCiasto jabłkowe z chmurkami ?
Jajka wybić do miski.
Wsypać cukier i ubijać na parze do momentu powstania puszystej masy.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na plastry.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone jabłka. Posypać cynamonem.
Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać aż do powstania lśniącej masy.
Dziesięć minut przed końcem pieczenia wyłożyć ubitą pianę i zapiec. Po upieczeniu ostudzić.