Przepis: Ciasto Maciek
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćCiasto Maciek ?
Biszkopt jasny:
ubić 4 białka na sztywno, dodać 2/3 szklanki cukru,4 żółtka, a na koniec 2/3 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Upiec, ostudzić.
Biszkopt różowy:
ubić 4 białka, dodać 2/3 szklanki cukru, 4 żółtka,a na końcu 1/2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem i kisielem. Wyłożyć do blaszki, upiec, ostudzić.
Biszkopt kakaowy:
ubić 4 białka ,dodać 2/3 szklanki cukru i 4 żółtka.
Połączyć z 1/2 szklanki mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec, ostudzić.
Krem:
wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtka i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztrzepane żółtka i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ostudzić. Utrzeć masło, połączyć z budyniem.
Przełożenie ciasta:
biszkopt jasny – Nutella – biszkopt wiśniowy – krem budyniowy – biszkopt kakaowy – polewa