Przepis: Ciasto z kisielem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCiasto z kisielem ?
Na biszkopt:
jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem, na przemian z olejem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 24 x 28 cm, piec w temp. 180 stopni C przez około 25-30 minut.
Na masę:
kisiele ugotować na kompocie, połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Na pianę:
śmietanę ubić z mlekiem, dodać rozpuszczoną żelatynę w szklance wody, lekko tężejącą galaretkę.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, płaty ciasta przełożyć gorącą masą, (można na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie z kompotu), na wierzchu rozsmarować piankę. Dowolnie udekorować.