Przepis: Ciemne z mascarpone i bananami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 70 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćCiemne z mascarpone i bananami ?
Biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy następnie żółtka. Powoli wsypujemy mąkę z proszkiem i kakaem i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st. C. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa. Żółtka połącz z cukrem waniliowym i cukrem w kąpieli wodnej. Połącz z serkiem mascarpone i wymieszaj.
Polewa: cukier ubić z jajkiem, dodać kakao. Margarynę rozpuścić i gorącą dodać do jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać i gorącą polać ciasto.
Ciasto przekroić na dwie części. Położyć pokrojone banany na cieście. Następnie posmarować masą z serka. Na to położyć drugą część biszkopta. Wierzch biszkopta posmarować dżemem jagodowym.
Na to polać polewę czekoladową i na koniec całość posypać drażetkami czekoladowymi.
Wstawić do lodówki by całość zastygła.