Przepis: Cienkie ciasto na chrupiącą pizzę
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćCienkie ciasto na chrupiącą pizzę ?
Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy drożdże suszone i mieszamy ponownie. W osobnej miseczce mieszamy letnią wodę z cukrem i przelewamy do mąki wymieszanej z drożdżami. Wyrabiamy ciasto dłońmi i w trakcie dolewamy olej, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym i przewiewnym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie pięścią uderzamy, aby „pozbawić” ciasto powietrza i ponownie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy na grubość 1/2 cm i wykładamy do wysmarowanej olejem formy. Można jeszcze podziurkować widelcem. Z ciasta wychodzą 2 pizze.