Przepis: Cienkie ciasto na pizze
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćCienkie ciasto na pizze ?
Pokruszone drożdże mieszamy z 1,5 łyżki letniej wody, cukrem i solą, dodajemy 1,5 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy z ciasta wałek. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, by wyrosło. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i ziołami. W mące robimy dziurkę, wlewamy oliwę z oliwek, trochę wody i mieszamy. Dodajemy wałek przygotowanego wcześniej ciasta i zagniatamy dokładnie na jednorodną masę. Formujemy z ciasta kulę i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 3 mm i nakłuwamy je widelcem.