Przepis: Daktylowy mazurek
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćDaktylowy mazurek ?
Białka ubijamy na bardzo sztywną dosypując stopniowo po łyżce cukru pudru.
Piana powinna być tak ścisła i lśniąca, aby można było ją nożem kroić.
Tak ubitą pianę ucieramy w donicy przez 30 minut, następnie dodajemy pokrajane w cieniutkie paseczki daktyle i obrane drobniutko posiekane migdały oraz utartą gorzką czekoladę.
Po wymieszaniu składników kładziemy masę mazurkową na wafle na grubość palca i pieczemy w piekarniku o bardzo umiarkowanej temperaturze, tak by mazurki raczej schły niż się piekły.
Po upieczeniu i ochłodzeniu, wyrównujemy brzegi ostrym nożem, po czym lukrujemy lukrem o zapachu ananasowym lub lukrem pomarańczowym. Z proporcji tych otrzymamy dwa mazurki.