Przepis: Dynia z ogórkami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćDynia z ogórkami ?
Dynię i ogórki świeże poszatkować w długie paski, posolić i zostawić przez godzinę na cedzaku, aby odciekła z płynu.
Zrobić z masła i mąki ciemną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i śmietaną i dodać do zasmażki dynię z ogórkami, kminek i paprykę, zakwasiwszy sokiem cytrynowym.
Wszystko należy szybko zagotować, i zmniejszyć ogień, niech potrawa „dochodzi” na wolnym ogniu. Przed podaniem jeszcze dać trochę surowego soku ogórkowego i posypać posiekanym koperkiem.
Jeśli do potrawy dodajemy zamiast słodkich – świeżych ogórków – ogórki kwaszone, to dodajemy je już po ugotowaniu potrawy.