Przepis: Garus
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.
Jak przygotowaćGarus ?
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Umyte i namoczone suszone owoce ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody powinno być tyle, żeby owoce były przykryte. Miękkie owoce przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem własnym, dodać rozkruszony piernik, cukier, cynamon według smaku, po czym chwilę pogotować, aż piernik rozmoczy się całkowicie. Potrawę zagęścić niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie zagotować i zaraz zdjąć z ognia. W trakcie gotowania potrawę należy ciągle mieszać, aby nie przypaliła się. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, przełożyć do głębokiej salaterki, a następnie zalać przygotowanym przecierem.