Przepis: Gęś świąteczna z jabłkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćGęś świąteczna z jabłkami ?
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Jabłka umyć, z każdego owocu ściąć wierzchołek, a pozostałą część wydrążyć i skropić w środku sokiem z cytryny.
Miąższ oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z odciętymi kawałkami jabłek wymieszać z cząbrem i nadziać gęś. Otwór zaszyć nicią.
Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2 szklanki wody, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C.
Po 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso 2 godziny, najpierw rumieniąc piersi, a potem grzbiet.
Rodzynki moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i wypełnić nimi wydrążone jabłka.
Cebulę obrać i pokroić na ósemki.
Na 30 minut przed końcem pieczenia do brytfanny włożyć cebule, gęś obłożyć jabłkami i upiec razem.
Upieczoną gęś pokroić na porcje i razem z jabłkami i cebulkami ułożyć na półmisku.
Można również pokroić mięso na plastry.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1/2 szklanki wody, wlać do odtłuszczonego sosu i mieszając, zagotować.
Sos przecedzić przez sito i podać w sosjerce.
Podawać z kopytkami i brukselką.