Jak przygotować Gęś świąteczna z jabłkami?

Przepis: Gęś świąteczna z jabłkami

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Jak przygotowaćGęś świąteczna z jabłkami ?

Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Jabłka umyć, z każdego owocu ściąć wierzchołek, a pozostałą część wydrążyć i skropić w środku sokiem z cytryny.

Miąższ oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z odciętymi kawałkami jabłek wymieszać z cząbrem i nadziać gęś. Otwór zaszyć nicią.

Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2 szklanki wody, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C.

Po 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso 2 godziny, najpierw rumieniąc piersi, a potem grzbiet.

Rodzynki moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i wypełnić nimi wydrążone jabłka.

Cebulę obrać i pokroić na ósemki.

Na 30 minut przed końcem pieczenia do brytfanny włożyć cebule, gęś obłożyć jabłkami i upiec razem.

Upieczoną gęś pokroić na porcje i razem z jabłkami i cebulkami ułożyć na półmisku.

Można również pokroić mięso na plastry.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1/2 szklanki wody, wlać do odtłuszczonego sosu i mieszając, zagotować.

Sos przecedzić przez sito i podać w sosjerce.

Podawać z kopytkami i brukselką.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556