Jak przygotować Gołąbki mojej mamy we własnym sosie?

Przepis: Gołąbki mojej mamy we własnym sosie

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przygotowaćGołąbki mojej mamy we własnym sosie ?

Mięso zmielić razem z cebulą i pieczarkami.

Dodać 2 torebki ugotowanego, przestudzonego ryżu, jajka, sól, pieprz i wyrobić masę.

Z młodej kapusty wyciąć głąba, wsadzić do garnka i zalać wodą. Parzyć we wrzątku, a następnie zdejmować po jednym liściu i ścinać zgrubienie.

Nakładać farsz, zwijając najpierw boki, potem przód.

Dno garnka wyłożyć pozostałymi listkami kapusty i układać ścisło gołąbki.

Dodać łyżkę warzywko, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony koperek i gałązkę lubczyku lub selera naciowego. (nie dajemy żadnego tłuszczu)

Na wierzch jeżeli lubimy dajemy pozostałe liście kapusty, zalewamy gorącą wodą.

Gotujemy około 30-35 min – aż kapusta będzie miękka.

Można dodać koncentrat pomidorowy, jednak te gołąbki smakują najlepiej we własnym sosie.

Smacznego

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556