Przepis: Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przygotowaćGołąbki z farszem z kaszy gryczanej ?
Kapustę obgotować i oddzielić liście jak przy tradycyjnych gołąbkach.
Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę, dodać pieczarki i marchew, smażyć, aż pieczarki puszczą sok.
Dodać mięso mielone i przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Pod koniec smażenia dodać kaszę gryczaną i wymieszać z mięsem i warzywami.
W liście kapusty wkładać farsz i zawijać.
Przygotować sos pomidorowy według przepisu na opakowaniu.
Dusić gołąbki w sosie pomidorowym około 10 minut.