Przepis: Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem babuni
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 80 min.
Jak przygotowaćGołąbki z kapusty włoskiej z mięsem babuni ?
Kapustę włoską gotujemy w lekko osolonej wodzie. Liście odrywamy i tłuczemy lekko przy końcach (łatwiej będzie zwijać gołąbki).
W osobnym garnku gotujemy wg. Przepisu ryż (400 gram). Mięso z piersi indyka mielimy (400 gram), a następnie dodajemy do niego 2 jajka, ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę (2 sztuki) i przyprawy (oregano, bazylia, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól).
Proponuję również dodać odrobinę chilli – gołąbki nabiorą fantastycznego ostrego smaku). Doprawione mięso mieszamy z ryżem i wykładamy na liściach kapusty. Liście kapusty zwijamy i gotujemy w wyścielonym liśćmi garnku z wodą i kostką rosołową. Podajemy np. Z sosem pomidorowym.