Przepis: Gołąbki z ryżem i grzybami
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 1 godz.
Jak przygotowaćGołąbki z ryżem i grzybami ?
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i umyć. Włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gdy kapusta zacznie delikatnie mięknąć, kolejno zdejmować liście.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Grzyby ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Ryż ugotować na półtwardo. Wymieszać go z cebulką i ugotowanymi, posiekanymi grzybami, doprawić solą i pieprzem.
Z liści ściąć nerwy. Na środek liścia kłaść nadzienie, zaginać boki i ciasno zwijać, aby powstały gołąbki.
Na dnie brytfanny położyć kilka liści, następnie gołąbki, podlać rosołkiem lub wywarem z gotowania kapusty i posypać vegetą, z wierzchu też przykryć liśćmi.
Piec w piekarniku ok 1 godziny w 200 stopniach, sprawdzając czy kapusta jest miękka.