Przepis: Gołąbki z ryżem i warzywami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przygotowaćGołąbki z ryżem i warzywami ?
Z kapusty wycinamy głąb, gotujemy kilka minut, wyjmujemy, a kiedy przestygnie, zdjąć kolejne liście.
Siekamy pieczarki, cebulę i marchewkę, podsmażamy na oleju. Dodać ugotowany ryż, przyprawić do smaku i zawinąć w liście kapusty. Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Całość lekko kropimy oliwą. Następnie gołąbki podlewamy bulionem – nie wlewamy od razu 1/2 litra bulionu tylko po trochę. Gołąbki z ryżem i pieczarkami pieczemy w zakrytym naczyniu w temp. 180 st C przez około 60 minut.
Podajemy same lub z ulubionym sosem.