Przepis: Gołąbki zapiekane
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćGołąbki zapiekane ?
Bułki pokroić w kostkę, zalać mlekiem. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić na małym ogniu nie przerywając mieszania. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem, dobrze osączyć na sitku.
Mielone mięso wymieszać z bułką, podsmażoną cebulą z boczkiem, jajkiem, posiekanym koperkiem, natką oraz tymiankiem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje farszu umieścić na 12 dużych liściach kapusty, uformować gołąbki.
Mocno rozgrzać olej w garnku, podsmażyć na nim gołąbki kilka minut ze wszystkich stron. Podlać rosołem, dusić 7 min. Dodać białe wino i koncentrat pomidorowy, przyprawić, dusić jeszcze 20 min.
Pomidory umyć, pokroić w plasterki, ułożyć w natłuszczonej formie. Dodać gołąbki z sosem, piec ok. 10 min w temp. 200 st. C.