Przepis: Gratin z ziemniaków
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćGratin z ziemniaków ?
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Namoczony garnek rzymski wysmarować częścią masła, w naczyniu ułożyć poprzecznie, warstwowo ziemniaki. Posypać pieprzem, solą.
Połączyć i wymieszać: śmietanę, ser, startą gałkę, zmiksowaną bądź startą cebulę. Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na zapiekance. Zapiekać w przykrytym naczyniu.
Garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewamy go do 180-200 stopni.
Wersja francuska tego przepisu:
ziemniaki układać w dwóch warstwach, przyrządzić dobrze doprawione mięso mielone ok.300 g z przyprawami (np. zioła prowansalskie) i wymieszać z 100 g ziołowego Creme-Fraiche.
Farsz ułożyć pomiędzy jedną, a drugą warstwą ziemniaków. Pozostałe składniki takie same.