Przepis: Grochówka jak w wojsku
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćGrochówka jak w wojsku ?
Groch pełny moczymy dzień wcześniej. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kość, wędzonkę i groch łuskany, gotujemy 30 min.
Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz odsączony groch pełny. Po 10-15 min dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę oraz posiekany czosnek.
Solimy. Na patelni wytapiamy słoninę. Usuwamy skwarki, a na tłuszcz wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Studzimy. Dodajemy trochę gorącej zupy, stale mieszając, i całość wlewamy do garnka. Jeszcze chwilę gotujemy.