Przepis: Indyk po francusku
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćIndyk po francusku ?
Indyka opłukać od środka i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Oprószyć solą i pieprzem.
Natrzeć curry.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę.
Wycisnąć sok.
Skórką natrzeć indyka, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Blachę posmarować masłem i olejem.
Ułożyć na niej tuszkę.
Piec ok. 2 godzin w temperaturze 200°C.
Gdy mięso się zrumieni, podlać bulionem, a potem co jakiś czas wytworzonym sosem.
Szalotki obrać, pokroić na ćwiartki.
Obłożyć nimi indyka w połowie pieczenia.
Groszek ugotować osobno (w wodzie lub na parze). Podawać razem z indykiem i szalotkami.