Przepis: Jabłka pieczone
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćJabłka pieczone ?
Patelnię mocno rozgrzej (bez tłuszczu). Wsyp wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Stale mieszając, upraż na złoty kolor. Gdy zaczną się rumienić natychmiast przełóż je na talerzyk.
Gdy migdały i wiórki zupełnie wystygną, wymieszaj je z dżemem i cynamonem.
Jabłka umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Zetnij wierzchy i ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek owoców, wydrąż małą łyżeczką środki z pestkami.
Wydrążone jabłka napełnij przygotowanym farszem. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej. NA każdym postaw jabłko, polej je odrobiną stopionego masła. Zawiń w folię. Zawinięte owoce włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 160*C. Piecz około 20 minut.