Jak przygotować Jabłka w cieście pod kruszonką?

Przepis: Jabłka w cieście pod kruszonką

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Jak przygotowaćJabłka w cieście pod kruszonką ?

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę. Dodać cynamon i wymieszać.

Jajko rozbić, dodać letnie mleko i ekstrakt waniliowy.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać.

Dodać cukier i olej. Następnie jajko z mlekiem.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, trochę podobne do naleśnikowego – trochę bardziej gęste.

Jabłka wrzucić do ciasta. Wymieszać.

Składniki na kruszonką zagnieść ze sobą. Płatków owsianych nie blendujemy na mąkę, one mają pozostać w takiej strukturze.

Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wylewamy ciasto z jabłkami. Przykrywamy kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni c. Jabłka pieczemy przez ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Nakładamy do miseczek.

Ciasto będzie w środku bardzo mokre.

Jest to raczej deser, aniżeli typowy wypiek.

Na wierzch dodajemy lody albo bitą śmietanę.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556