Przepis: Jabłka w cieście pod kruszonką
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Jak przygotowaćJabłka w cieście pod kruszonką ?
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę. Dodać cynamon i wymieszać.
Jajko rozbić, dodać letnie mleko i ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać.
Dodać cukier i olej. Następnie jajko z mlekiem.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, trochę podobne do naleśnikowego – trochę bardziej gęste.
Jabłka wrzucić do ciasta. Wymieszać.
Składniki na kruszonką zagnieść ze sobą. Płatków owsianych nie blendujemy na mąkę, one mają pozostać w takiej strukturze.
Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wylewamy ciasto z jabłkami. Przykrywamy kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni c. Jabłka pieczemy przez ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Nakładamy do miseczek.
Ciasto będzie w środku bardzo mokre.
Jest to raczej deser, aniżeli typowy wypiek.
Na wierzch dodajemy lody albo bitą śmietanę.