Przepis: Jagodowy sok na zimę
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przygotowaćJagodowy sok na zimę ?
Jagody dokładnie myjemy na sicie, czekamy aż woda ocieknie. Małe słoiczki dokładnie myjemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 100 stopni na 15 minut.
Do wyparzonych słoików wsypujemy jagody, zasypujemy 3 łyżkami cukru, zamykamy, dokładnie mieszamy. W garnku na dnie układamy ściereczkę, ustawiamy słoiczki z jagodami, napełniamy wodą, zagotowujemy. Wekujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmujemy z wody i stawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu przenosimy w chłodne i ciemne pomieszczenie. Jagody idealne są na dolegliwości żołądkowe.