Przepis: Jaja sadzone pod serem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 10min.
Czas przygotowania: 10 min.
Jak przygotowaćJaja sadzone pod serem ?
Żółty ser (mogą być wykorzystane piętki” z każdego gatunku sera po oczyszczeniu ich z parafiny) zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
Jaja usmażyć według przepisu na jaja sadzone czyli:
(-na płaskiej patelni rozgrzewa się tłuszcz i wybija jaja w takich odstępach czasu, aby wokół każdego żółtka utworzyła się ok. 2-centymetrowa obwódka ściętego białka.
Jaja przekłada się jedno po drugim na dołkownicę (patelnia z wgłębieniami). Jaja smaży się na niezbyt rozgrzanym tłuszczu tak, aby białko ścięło się, ale nie wysmażyło w zewnętrznych partiach, a żółtko wraz z otaczającą je najbliższą warstwą białka pozostało półpłynne), lekko posolić, posypać utartym serem, a następnie drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Można zastosować dekorację, np. posypać serem tylko białka, a zieleniną — żółtka.
Podawać natychmiast po usmażeniu, z pieczywem.