Przepis: Jesienne drożdżówki
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćJesienne drożdżówki ?
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Następnie zagniatamy jeszcze raz. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko smarujemy na środku marmoladą, na niej układamy jabłko pokrojone w kosteczkę i pozbawione pestek śliwki. Obrzeża bułeczek smarujemy białkiem. Kładziemy bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zostawiamy na kolej lub oliwa hiszpańskane 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!