Przepis: Jesienny quiche
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćJesienny quiche ?
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie z masłem, aż wyparuje woda. Posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu. Pory pokroić w krążki i przysmażyć na maśle z oliwą. Połączyć z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z jajkiem, lekko posolić. Tortownicę (średnica 26 centymetrów) wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście ułożyć pory z pieczarkami, zalać śmietaną z jajkiem i posypać tartym serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-240 st. C około 30-35 minut, aż ciasto po brzegach pięknie się zarumieni. Nadzienie można też zrobić – zamiast pieczarek – z tuńczykiem, szpinakiem lub wątróbką drobiową.