Przepis: Kapuśniaczek
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćKapuśniaczek ?
Kapustę gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody. Żeberka kroję na kawałki, przyprawiam solą i pieprzem, panieruję w mące, obsmażam na oleju, na złoty kolor. Następnie wkładam do rondla dodaję cebulę, kminek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, podlewam bulionem i duszę do miękkości. Po uduszeniu studzę, kroję w kostkę.
Jarzyny kroję w zapałkę a ziemniaki w kostkę i razem z pieczarkami duszę na maśle do miękkości.
Następnie łączę ugotowaną kapustę ( razem z wodą w której się gotowała), mięso z sosem w którym się dusiło, jarzyny z grzybami, bulion (do odpowiedniej konsystencji). Z mąki i masła robię zasmażkę rumianą, rozprowadzam zimnym bulionem, dodaję do kapuśniaku, chwilę gotuję.