Przepis: Kapuśniak z brukselką
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćKapuśniak z brukselką ?
1. Cebulę obrać, drobno pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać albo przepuścić przez praskę. Wołowinę opłukać, włożyć większego garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień. Lekko doprawić solą i pieprzem, wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Na małym ogniu gotować 2, 5-3 godziny. 2. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę)obrać, pokroić na większe kawałki. Wrzucić do wywaru mięsnego, gotować, aż warzywa zmiękną. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić. 3. Kapustę włoską oczyścić ze zwiędniętych liści, dość grubo poszatkować. Brukselkę oczyścić z listków, ewentualnie opłukać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Słoninę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim słoninę, następnie zalać wywarem. Wrzucić ziemniaki, gotować 10 minut. Pod koniec gotowania doprawić zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 4. Ugotowaną wołowinę można pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do zupy lub wykorzystać do przygotowania innego dania.