Przepis: Karczochy w beszamelu
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćKarczochy w beszamelu ?
Obrać karczochy, zostawiając tylko samo wnętrze (dno), pokrajać je na części, skropić cytryną. Wrzucić do wody z sokiem z cytryny. Zagotować ok. 2 l wody z łyżką mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, posolić i wrzucić kawałek wyciśniętej cytryny, następnie karczochy i gotować przez 10 min. Włożyć ugotowane karczochy do garnka z cukrem, solą i dużą łyżką masła. Zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soku cytrynowego, przykryć i gotować, aż będą miękkie. Wyjąć z wody i zachować w ciepłym miejscu pod przykryciem. Wodę pozostałą z gotowania wygotować do ilości 3 łyżek. Przygotować sos beszamelowy z łyżki masła i łyżki mąki wymieszanej ze śmietanką, dodając sól, pieprz, muszkat. Rozprowadzić resztą wody z gotowania. Włożyć karczochy, zagotować. Podawać posypane zieloną pietruszką. Karczochy są u nas mało rozpowszechnione, ale czasem mają je działkowicze. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.