Przepis: KAWOWIEC
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćKAWOWIEC ?
CIASTO BISZKOPTOWE
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę podczas ubijania dodać cukier.
Gdy piana będzie ubita, dodawać po woli żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać, piec około 25-30 minut w 170 stop.
Po upieczeniu przekroić ciasto na pół by powstały 2 placki.
MASA KAWOWA
1/2 szkl mleka odlać, pozostałe zagotować.
Cukier wymieszać z żółtkami, mąką i odlanym mlekiem.
Wlać na gotujące się mleko, wymieszać, zagotować, ostudzić.
Masło utrzeć, dodawać do masła po łyżce masy.
Dodać też kawę rozpuszczoną w małej ilości wody, wymieszać.
Gotowe ciasto przełożyć kremem.
Ciasto polać polewą czekoladową.