Przepis: Kebab – Gyros
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćKebab – Gyros ?
Pierś z kurczaka pokroić w dość dużą kostkę i usmażyć na oleju. Pod koniec wsypać przyprawę kebab – gyros, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 10 minut. Następnie odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę również pokroić w kostkę, a następnie sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
Pekinkę poszatkować w wąskie paski.
Kukurydzę odsączyć.
Przygotować wysoki i dosyć szeroki garnek lub miskę, gdyż sałatka będzie układana warstwowo.
Pierwsza warstwa: pokrojona i usmażona pierś.
Druga warstwa: ketchup pikantny, polać zygzakiem.
Trzecia warstwa: pokrojone ogórki.
Czwarta warstwa: majonez, polać cienką warstwą.
Piąta warstwa: sparzona cebula.
Szósta warstwa: ketchup, polać zygzakiem.
Siódma warstwa: kukurydza.
Ósma warstwa: majonez.
Dziewiąta warstwa: kapusta pekińska.
Dziesiąta warstwa: ketchup, polać zygzakiem.
Po ułożeniu warstw odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem wymieszać.
Smacznego!!!