Jak przygotować Keks świąteczny?

Przepis: Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przygotowaćKeks świąteczny ?

Bakalie namoczyć w rumie lub innym alkoholu na pół godz przed ucieraniem. Masło (tłuszcz) utrzeć z cukrem na puch, dodać po 1 żółtku ciągle ucierając. Bakalie wyjąć z alkoholu odsączyć na ściereczce.

Natomiast alkohol przelać do zamkniętego naczynia można go użyć np: do pączków.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać wrzucić do niej pokrojone bakalie,wysypać na wierzch masy jajecznej. Białka ubić na sztywno dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać (nie robotem!) Ciasto jest w sumie dosyć gęste.

Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksowej. Piec w 180 st- przez 45- 60 min. (nie z termoobiegiem). Zimne posmarować roztopionym dżemem i obsypać bakaliami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556