Jak przygotować Kluski ziemniaczane?

Przepis: Kluski ziemniaczane

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przygotowaćKluski ziemniaczane ?

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce, wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajo i sól, zagnieść ciasto, tak aby wszystkie składniki połączyły się.

Ziemniaczanego ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż wówczas staje się miękkie i maziste.

Na stolnicy posypanej mąką uformować wałek z ciasta, lekko spłaszczyć i pokrajać skośne kluski.

Wkładać partiami do wrzącej osolonej wody, aby swobodnie pływały, i gotować na niezbyt silnym ogniu.

Gdy kluski wypłyną na powierzchnię i zagotują się kilka razy, należy sprawdzić, czy są ugotowane (ciasto na przekroju powinno być jednolitego koloru).

Wybierać kluski na cedzak (można przelać gorącą wodą), osączyć, wyłożyć na półmisek i polać tłuszczem.

Podawać do mięsa duszonego, sosów, potrawek z podrobów, kapusty kwaszonej, zasmażanej itp.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556