Jak przyrządzić Kopytka tradycyjne?

Przepis: Kopytka tradycyjne

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Kopytka tradycyjne?

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Następnie obrać i jeszcze cieple przepuścić przez praskę. Wyłożyć na posypana maka stolnice, ostudzić.

Następnie dodać mąkę, wbić jajka i pół łyżeczki soli.

Ciasto szybko wyrobić i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałeczki i pokroić je na kawałki długości 3cm.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski partiami do wody. Zamieszać i przykryć.

Gdy woda powtórnie się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze piec minut.

Odcedzić i podawać polane tłuszczem lub sosem i posypane zielenina.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556