Przepis: Krem z groszku zielonego
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Krem z groszku zielonego?
Z mięsa i warzyw ugotować wywar. Groszek z puszki odcedzić, pozostawić niewielką ilość w całości, resztę przetrzeć. Przetarty groszek połączyć z wywarem, z mąki i masła sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić wywarem i połączyć z zupą, dobrze wymieszać i zagotować.
Żółtko rozprowadzić śmietanką, dodać niewielką ilość gorącej zupy i wlać do zupy, dobrze wymieszać, ogrzać tylko do temperatury 80°C, mieszając równomiernie całą zawartość naczynia. Doprawić do smaku. Krem z groszku podawać w filiżankach, z garniturem z groszku i groszkiem ptysiowym.