Przepis: Kura w majonezie 2
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Kura w majonezie 2?
Sprawioną kurę i pokrajaną włoszczyznę zalać niewielką ilością osolonej wody i ugotować pod przykryciem na małym ogniu (liść laurowy i angielskie ziele włożyć w połowie gotowania).
Po ugotowaniu należy naczynie pozostawić w chłodnym miejscu, a gdy zawartość ostygnie, wyjąć kurę, oddzielić mięso od kości i pokroić mięso na porcje.
Żelatynę zwilżyć w zimnej wodzie, dodać do dwu szklanek przecedzonego wywaru, a gdy się rozpuści, wlać oliwę, wcisnąć sok z cytryny i dodać musztardę.
Ubijać trzepaczką, aż utworzy się gęsta, biała masa.
Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Półmisek wysmarować oliwą.
Porcje mięsa kury ułożyć na półmisku, polać gęstym sosem, ubrać sałatą.