Przepis: Leniwe nadziewane mięsem i grzybami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Leniwe nadziewane mięsem i grzybami?
Najpierw przygotować farsz.
Ugotować mięso drobiowe, grzyby suszone zalać gotującą wodą. Cebulę pokroić na ćwiartki usmażyć na oleju. Ugotowane mięso, grzyby i usmażoną cebulę zemleć przez maszynkę, przyprawić do smaku, wyłożyć na patelnię na której smażyła się cebula i wszystko razem podsmażyć. Zostawić do wystygnięcia.
Ziemniaki zemleć przez maszynkę, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i jak będzie za gęste dolać odrobinę gotującej wody. Zagnieść ciasto. Robić małe placuszki, nadziewać farszem i zlepiać. Robić okrągłe lub podłużne, jak kto woli. Wrzucać na gotującą wodę, gotować kilka minut jak wypłyną na wierzch. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.