Przepis: Makaron z bazylią i pomidorowami
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przyrządzić Makaron z bazylią i pomidorowami?
Rozmaryn, nieobrany czosnek i połówki pomidorów układamy ciętą stroną do dołu na blaszce do pieczenia. Warzywa skrapiamy oliwą, umieszczamy na gorącym grillu i zapiekamy około 20 minut, aż pomidory staną się miejscami czarne. Pomidory studzimy, obieramy ze skórki, grubo siekamy i umieszczamy w garnku. Ząbki czosnku obieramy, rozgniatamy i przekładamy wraz z pastą z suszonych pomidorów do garnka z posiekanymi pomidorami. Bazylię rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Sos podgrzewamy i mieszamy go z odcedzonym makaronem.