Przepis: Makowiec japoński
Ile porcji: 24
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przyrządzić Makowiec japoński?
Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka, dodajemy 50 g masła, cukier waniliowy i miód. Doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego mleka wsypujemy zmielony suchy mak i gotujemy całość na niewielkim ogniu aż mak spęcznieje a większość mleka odparuje. Wtedy dodajemy do makowej masy rodzynki, suszoną żurawinę i pokrojone na kawałki suszone morele.
Pozostałe masło (200 g) miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do maślanej masy dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Następnie do masy dodajemy po trochu ostudzoną masę makową i miksujemy.
Na koniec dodajemy do masy prażone jabłka ze słoika i kaszę mannę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki z makową masą.
Makową masę wykładamy do blachy (o wym. 25 cm na 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180*C i pieczemy 1 godzinę.
Po ostudzeniu dekorujemy ciasto polewą czekoladową i plasterkami brzoskwini z puszki.