Przepis: Ciasto Metrowiec
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Jak przyrządzić Ciasto Metrowiec?
Żółtka utrzeć z cukrem dodając raz łyżkę oleju, raz wody.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu piane z białek. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.
Przelewamy do keksówek. Do jednej ciasto jasne do drugiej ciemne.
Masa:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka wymieszanej z mąką. Gotujemy do zgęstnienia. Margarynę ucieramy z kremem.
Ciasto kroimy na kromki i przekładamy na przemian ciasto ciemne ciasto jasne.
Przed podaniem potrzepujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.