Przepis: Motylki czekoladowe
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przyrządzić Motylki czekoladowe?
Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Margarynę, cukier, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko oraz kakao umieszczamy w misce i ubijamy elektryczną trzepaczką na gładką masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopioną czekoladę, po czym przekładamy ciasto do papilotek.
Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie.
Masło utrzeć na puszystą masę, wsypać cukier puder i ubijać aż powstanie gładki krem, po czym dodać stopioną czekoladę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Gdy babeczki ostygną, ścinamy ich wierzchy ząbkowanym nożem, a następnie wierzch kroimy na pół.
Babeczki smarujemy nadzieniem i w każdą wciskamy 2 półksiężyce ciasta z odciętego wierzchu, tak by przypominały skrzydła motyla. Babeczki posypujemy cukrem pudrem.